Pırlantanın Rengi

Bir pırlanta ne kadar renksizse o kadar değerlidir. Pırlantanın kalitesini kesimi rengi ve içinin temizliği belirler, pırlantada renk sıralaması "diamond" kelimesinin ilk harfi olan "D" harfinden başlayıp "Z" harfine kadar uzanır. 

Pırlanta takı satın alınacağı zaman, genellikle daha beyaz (şeffaf) renk taşlar tercih edilir. Aslında pırlantalar doğadaki tüm renkleri bünyelerinde barındırırlar. Burada renk skalası belirlenirken pırlantadaki baskın olan rengi görürsünüz. Şeffaf pırlantalarda baskın olan renk, azot elementinin izinden kaynaklanan sarı renktir. Pırlanta içerisindeki azot oranı azaldıkça değeri ve beyazlığı artmaktadır. Pırlantada renk D ile Z arası bir skalada beş genel kategoride değerlendirilir. Bunlar; ekstra beyaz (colorless – renksiz), beyaz (nearly colorless – neredeyse renksiz), zayıf sarı (faint yellow), çok açık sarı (very light yellow) ve açık sarıdır (light yellow).   D-E-F, Ekstra beyaz, ---G-H-I-J Beyaz----K-L-M, Beyaza yakın ----N-O-Q-R, Çok açık sarı --- S-T-U-V-W-X-Y-Z, Açık sarı şeklinde değerlendirilmektedir. 


Fotoğraf: freepik @everythingpossible

D renk pırlanta: Hiçbir zaman renk göstermez ve içeriğinde daha az farklı renk barındırdığından gelen ışığı en etkili şekilde yansıtarak parlaklığı artırmaktadır. En nadir bulunan pırlanta renk sınıfındadır. 

E renk pırlanta: İçeriğinde sadece gemologların görebileceği çok az bir renk göstermektedir. Yine nadir görülen bir taş renk sınıfıdır. 

F renk pırlanta:  İçeriğindeki renk ve E renk pırlanta ile farkı sadece gemologlar tarafından ayırt edilebileceği ve fiyatı D ve E renk pırlantaya oranla daha uygun olduğu için ekstra beyaz pırlanta sınıfının en tercih edilen pırlanta renk sınıfıdır. 

G - H Renk Pırlanta: Bu iki derece arasındaki fark çıplak gözle veya karşılaştırılarak gözlemlenebilecek bir fark değildir. Pırlanta renk derecelendirmesinde içeriğinde sarı renge dair bir iz barındırmayan son pırlanta derecesidir.  Hem beyaz renk göstermekte hem de uygun fiyata sahip pırlantadır. Takıya monte edildikten sonra ekstra beyaz ile aradaki fark belli olmayacak kadar az olur. 

I – J Renk Pırlanta: G ile H renk pırlantadaki gibi I ve J renk pırlanta arasındaki fark da gözlemlenemeyecek kadar azdır. İçeriğinde sarı renk izleri göstermektedirler ancak beyaz renginde görülürler.  

K – L – M Renk Pırlanta: Bu sınıfta ve sonrasında yer alan renk sınıfları doğrudan sarı veya kahverengi renk barındırırlar ve bu monte edilmiş pırlantada da çıplak gözle gözükmektedir. Bazıları açısından renk vermesi açısından tercih sebebi olabilmektedir. 

Çok Hafif Renkli Pırlanta (N-O-P-Q-R): 

N – O – P – Q – R Renk Pırlanta: Çok açık sarı veya kahverengi renkli pırlantalardır. Küçük boylu veya monte edilmiş pırlantalarda dahi bu renk aleni şekilde gözlemlenebilmektedir. Takılarda tercih edilebilecek olan fiyatları en uygun olan pırlanta renk sınıfıdır. Bunun sebebi sarı veya kahverengi renge tam olarak sahip olamadıkları için renkli sınıfına girmemeleri ve beyaza dair çok fazla iz göstermemelerinden dolayı beyaz sınıfından da uzak kalmalarıdır. 

Hafif Renkli Pırlanta (S-T-U-V-W-X-Y-Z): 

S – T – U – V – W – X – Y – Z Renk Pırlanta: Bu sınıf sarı veya kahverengi renk pırlantadan önceki son renk sınıfıdır. Açık renkli pırlantalar bu sınıfı oluşturur. Genellikle pırlanta takı kullanımında tercih edilmez. Fiyatları oldukça düşüktür çünkü pırlanta olmalarına rağmen pırlanta olarak değerlendirilmezler.

Yazıyı Paylaş: