Nikah İşlemleri


@freepik

Nikah işlemleri, evlenmek isteyen çiftlerin yerine getirmesi gereken adımlar olup nikah gününün alınması için yapılması gerekenleri kapsar. İşlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için ilgili belediyeden talep edilen belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmesi son derece önemlidir. Evlenme beyannamesi ve vesikalık fotoğraf başta olmak üzere birçok belge, nikah günü alınırken memura verilmelidir. 

Nikah İşlemleri Nelerdir?

Belediyeler, nikah günü almak isteyen çiftlerden çeşitli belgeler talep eder. Bu belgeler, belediyelere göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle hangi belediyeden gün alacaksanız o belediyenin taleplerini detaylı bir şekilde incelemeniz son derece önemlidir. Bununla birlikte nikah işlemleri için istenilen belgeler genellikle birçok belediyede benzerlik gösterir. 

Nikah İşlemleri için Temin Edilmesi Gereken Belgeler

Nikah işlemleri için belediyelerden talep edilen belgeler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Evlenme beyannamesi
  • Evlilik sağlık raporu
  • Vesikalık fotoğraf
  • Fotoğraflı nüfus cüzdan fotokopisi

Bahsi geçen belgelerin her biri, tüm belediyelerde ortaktır. Bununla birlikte bazı belediyelerin ek belge talebinde bulunması da olanaklıdır. Bunun yanı sıra çiftlerden her ikisinin de kayıtlı bulunduğu belediye dışından nikah günü alınacaksa ekstra bir ücret ödenmesi gereklidir. 

Evlenme Beyannamesi

Evlenme beyannamesi, nikah işlemleri kapsamında değerlendirilen belgeler arasında yer alır. Çiftlerin nikah taleplerini gösteren belge, belediyede işlemlerin gerçekleştirilmesi sırasında verilir. Başvuru formu olarak da bilinen belgede yer alan bilgilerin detaylı ve eksiksiz olacak şekilde doldurulması son derece önemlidir. 

Evlilik Sağlık Raporu

Sağlık raporu, istisnasız bir şekilde her belediyenin evlilik işlemleri için istediği belgeler arasında yer alır. Evlenmeye engel herhangi bir sağlık sorununun bulunup bulunmadığı, sağlık raporu ile belirlenir. Bu nedenle sağlık raporunun alınması son derece önemlidir. Rapor, alındığı tarihten itibaren 6 ay içinde geçerli olduğundan sağlık raporu alındıktan sonraki 6 ay içinde nikah işlemlerinin de gerçekleştirilmesi gereklidir. 

Çiftler, bağlı bulundukları aile hekiminden sağlık raporunu kolaylıkla alabilir. Fakat tetkiklerin farklı sağlık kurumlarında yapılması da mümkündür. Bununla birlikte sağlık raporunda aile hekiminin kaşe ve imzasının bulunması zorunluluktur. Ayrıca sağlık raporu için kan tahlili ve akciğer grafisi talep edilmekle birlikte belediyelere göre istenilen testler de değişiklik gösterir.

Vesikalık Fotoğraf

Vesikalık fotoğraf, nikah işlemleri için gerekli olan belgeler arasında yer alır. 3 ila 5 vesikalık fotoğraf, işlemlerin gerçekleştirilmesi için yeterlidir. Fotoğrafların Evlenme Yönetmeliği’ne uygun olması gerekmekte olup bu konuda titiz bir şekilde hareket edilmesi gerekir.  

Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisi

İşlemlerin yapılabilmesi için fotoğraflı nüfus cüzdanı ve fotokopisi gerekli olan belgeler arasında yer alır. Yanında nüfus cüzdanı bulunmayan kişiler için işlemlerin yapılmadığını belirtmek mümkündür. Ayrıca nüfus cüzdanının son 10 yıl içinde değiştirilmesi olması da gerekir. Aksi halde işlemlerin gerçekleştirilmemesi seçenekler arasında yer alır. Sürücü belgesi başta olmak üzere çeşitli alternatiflerin de nikah işlemlerinde nüfus cüzdanı yerine geçmediğini de belirtmek son derece önemlidir.

Yazıyı Paylaş: