Kına Gecesinde Erkek Tarafı Ne Yapar?


@Soulseeker

Kına gecesi, genellikle düğünden 1 hafta ya da birkaç gün öncesinde kız tarafının düzenlediği bir tür organizasyondur. Türk geleneğinde önemli bir yere sahip olan kına gecesi, gelinin eline kına yakılmasını da içerir. Bunun yanı sıra kına gecesinde müzikler çalınır, zaman zaman organizasyon eşliğinde eğlenilir. Her ne kadar kına gecesini düzenleyen kız tarafı olsa da erkek tarafının da bu çok özel organizasyonda çeşitli misyonlarının bulunduğunu belirtmek mümkündür. Kına gecesinde erkek tarafı, gelin adayına takı takar. Bunun yanı sıra kına gecesinde dağıtılacak kuruyemişler de erkek tarafınca alınır.

Kına Gecesinde Erkek Tarafının Rolü

Kına gecesi, kız tarafının gerçekleştirdiği bir organizasyondur. Bu nedenle kına gecesi için mekan seçiminden organizasyona kadar pek çok şey kız tarafının sorumluluğundadır. Bununla birlikte bu çok özel günde erkek tarafı da çeşitli görevlerde rol alır. Dolayısıyla kına gecesinde damat tarafının rolü de son derece önemlidir.

Bazı geleneklerde kına mekanı erkek tarafı tarafından tutulsa da pek çok kültürde bu işi gelinin ailesi yapar. Öte yandan gelin adayının kına elbisesi ve bindallı, kına hediyelikleri ve çerezler; damat tarafının sorumluluğundadır. Genellikle kınada kuruyemiş dağıtılır. Damadın ailesi, kuruyemişleri satın alarak paketleme yapmak durumundadır. Kına gecesinde erkek tarafı; aynı zamanda kına yakılacak tepsi, kına süslemeleri başta olmak üzere çeşitli aksesuarları da satın alır. 

Kınayı Kız mı Yapar Erkek Tarafı mı?

Kınayı kız tarafı gerçekleştirmekte olup kına gecesi için yapılacak çeşitli masraflar erkek tarafının sorumluluğundadır. Türk geleneğinde, erkek tarafının kına gecesi için neleri alması gerektiği ile ilgili net bir ayrım bulunmaz. Çünkü yöreye göre geleneklerde değişiklikler meydana gelebilir. Ayrıca çiftlerin aralarındaki iletişimine bağlı olarak erkek tarafının neleri alması gerektiğinin de değişebildiğini söylemek olanaklıdır. 

Kına Gecesi için Erkek Tarafı Ne Alır?

Kına gecesinde erkek tarafı, kınanın çok daha keyifli geçmesi için kız tarafına yardım eder. Bu özel günde erkek tarafının aldığı şeyler genel olarak şu şekildedir:

  • Gelinin bindallısı ve kına elbisesi
  • Çerezler
  • Kına hediyelikleri
  • Gelinin kuaför masrafları
  • Kına yakımı için gerekli olan aksesuarlar
  • Gelin için takılacak takı

Bu listeye eklenecekler yöreye göre değişiklik gösterebilir. 

Kına Gecesinde Kayınvalide Ne Takar?

Kına gecesinde kayınvalide, gelinin eline kına yakılmasından hemen önce, sembolik olacak şekilde bir altın takar. Altının gramı değişebilir. Gelin, altını aldıktan sonra elini açar ve kına yakılır. Türk kültüründe yer alan bu gelenek, farklı yörelerde çok daha fazla takı ile yaşatılıyor olabilir. Beşi bir yerde, altın kemer başta olmak üzere çeşitli altın takıların kına gecesinde ön plana çıktığını belirtmek mümkündür.

Kına gecesinde erkek tarafı, gelin tarafına destek olur ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirir. Böylelikle kına gecesi kusursuz bir şekilde gerçekleştirilebilir.

 

Yazıyı Paylaş: