Evlilik Tazminatı


@Racool_studio
 

Evlilik tazminatı, evliliğin gerçekleşmesi sonrasında iş sözleşmesini fesheden kadınların alabilecekleri bir tür tazminattır. Normalde işinden istifa eden kişiler, tazminat hakkına sahip olamaz. Bu nedenle istifa eden çalışanlar, herhangi bir tazminat ödemeden işten çıkmak durumundadır. Fakat evlilik akdinin gerçekleşmesi sonrasında gerçekleştirilen istifa ile birlikte çalışan, şartları yerine getirirse tazminatını alabilir. Dolayısıyla tazminatını almak isteyen kadınların hangi şartları yerine getirmesi gerektiğini biliyor olması gerekir. 

Evlilik Tazminatı Nedir?

Evlilik tazminatı, normal şartlarda işinden istifa eden ve tazminatını almaya hak kazanamayan kadın çalışanın, evlilik sonrası işinden çıkması halinde tazminatını alabilmesini sağlayan bir tazminat türüdür. Bu nedenle özellikle evlilik düşünen ve işinden istifa etmek isteyen kadınların merak ettiği konular arasında yer alır. 

Evlilik Tazminatı Hangi Şartlarda Alınır?

Evlilik tazminatının alınabilmesi için kadın çalışanların çeşitli şartları yerine getirmiş olması son derece önemlidir. Tazminat almak isteyen kadın çalışanların yerine getirmesi gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Geçerli bir iş sözleşmesi bulunmalıdır.
  • Kadın işçi iş sözleşmesini fethetmiş olmalıdır.
  • Kadın işçinin bulunduğu konumda minimum 1 yıldır çalışıyor olmalıdır.
  • Evlilik akdinin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesi fethedilmelidir.
  • İş sözleşmesinin fethedilme nedeni evlilik akdi olmalıdır.

Bu şartların yerine getirilmesi, kadın çalışanın işinden istifa etmiş olması halinde bile tazminatını almasını olanaklı hale getirir. 

Evlilik Tazminatı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Evlilik tazminatının hesaplaması adına çeşitli yöntemlerin kullanılması mümkündür. Hesaplama yapılırken birtakım unsurlar ön planda tutulmakta olup içinin çalıştığı yıl sayısı ve en son alınan aylık maaş miktarı, hesaplamada önemli olan hususlardır. 

İki unsurun çarpılması sonucunda kadın çalışanın alabileceği tazminat miktarı ile ilgili bilgi sahibi olunabilir. İşçiye çalıştığı her tam sene için son almış olduğu aylığın brüt ücret üzerinden ödemesi yapılır. 

Evlilik Tazminatında İhbar Alınması Mümkün müdür?

İşçi, 1475 sayılı Kanun’un 14. maddesinde bulunan ibareye göre evlilik nedeniyle istifa etmesi halinde ihbar tazminat hakkına sahip olmaz. Bu nedenle ihbar tazminatının evlilik sonrasındaki istifa nedeniyle alınamadığını belirtmek mümkündür. 

Evlilik Nedeniyle Gerçekleştirilen İstifada İhbar Süresi Nedir?

Evlilik tazminatı ile ilgili kadın çalışanların merak ettiği konulardan bir diğeri, ihbar süresinin ne olduğudur. Evlilik nedeniyle gerçekleştirilen iş fesihlerinde işverene öncesinden haber verme gibi bir zorunluluk mevcut değildir. Dolayısıyla işçinin önceden haber verme ve çıkacağı güne kadar çalışması gibi bir durum söz konusu değildir. Kadın çalışan, dilekçesini verdikten sonra hemen işten çıkış yapabilir. 

Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılan Çalışanlar İşsizlik Maaşı Alabilir mi?

Evlilik tazminatı için kendi isteğiyle işten ayrılan kadın çalışanın işsizlik maaşına hak kazanması mümkün değildir. Çünkü çalışan, işten ayrılmaya kendisi karar vermiştir. İşsizlik maaşı için işverenin çalışanı işten çıkarması gerekir. Bu nedenle evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda işsizlik maaşının söz konusu olmadığını belirtmek olanaklıdır.

 

Yazıyı Paylaş: