Evlilik İçin Gereken Belgeler


Fotoğraf: freepic.diller

Çoğumuz ilk defa Evlenirken gerekli belgeleri sıkça merak ederiz. Resmi nikah işlemleri, resmi nikah başvurusunun nereye yapılacağı gibi bir çok konuda sorularınız olabilir. Bu yazımızda tüm bu soruların yanıtını bulabilirsiniz.

Resmi Nikah (Evlilik) İçin Gerekli Belgelerin Listesi

  • Belediye Evlenme Beyannamesi
  • Fotoğraflı Nüfus Cüzdanınız
  • Fotoğraflı Nüfus Cüzdanınızın Fotokopisi
  • 6 ay içinde çekilmiş olduğunuz vesikalık fotoğrafınız
  • Evlilik için alınan Sağlık Raporunuz

Yukarıda yazılan beş belgenin evlilik başvurunuzu almak için yeterli olduğunu unutmayın. 

Şimdi gelin bu yukarıdaki belgeleri hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve bu belgeleri nasıl alabileceğinizle ilgili bilgileri okuyalım.

Evlenme Beyannamesi

Evlenme Belediyesi Nereden Alınır şeklinde sorular oldukça çok geliyor. Evlenme Beyannamesi size en yakın belediyeye ait nikah dairesinden alınır.
Evlenme beyannamesi evlenecek olan çiftlerimizin nikaha rızalarını ve taleplerini beyan ettikleri formu doldurmalarından sonra alınmaktadır. Belediyeler genelde bu formları iki kopya olarak düzenlemektedirler. Bazı belediyelerde de dört kopya olarak düzenlendiğini de belirtmek isteriz.

Nüfus Cüzdanı

Evlilik kararı alan çiftlerimizin başvuru esnasında beyan edecekleri nüfus cüzdanları mutlaka en fazla 10 yıl içerisinde değiştirilmiş olmalıdır. Nüfus cüzdanları aynı zamanda okunur olmalı ve herhangi bir şekilde yırtık, damgası belli olmayacak şekilde olmamalıdır. Aynı zamanda mutlaka TC Kimlik numaralı olmalıdır.

Başvuru sırasında nüfus cüzdanınızın fotokopisini teslim edeceğiniz için yanınızda hazır iki kopya önlü arkalı fotokopilerinizin olmasına özen gösterin. Başvuru esnasında fotokopi temin etmekte zorlanabilirsiniz.

Son bir not: Başvuru sırasında nüfus cüzdanınız yerine sürücü belgenizi beyan etmeniz mümkün değildir. 

Vesikalık Fotoğraf

Vesikalık fotoğraflarınızın sayısı konusunda net bir sayı veremiyoruz maalesef. Her belediyenin farklı sayıda fotoğraf istediğini bilmeniz gerekmekte bu nedenle yanınızda en az dört vesikalık fotoğraf olmasına özen gösterin.

Vesikalık fotoğrafınızı çektirirken dikkat etmeniz gereken konular neler?

Fotoğrafınız mutlaka renkli olmalı,

Fotoğrafınız son altı ay içerisinde çekilmiş olmalı,

Fotoğrafınız sivil kıyafetlerle (resmi veya iş kıyafetleri kabul edilmemektedir),

Ön cepheden ve yüzünüzün net görüneceği şekilde olmalıdır.

Kadınlarımız için çene, alın açık olmak şartıyla başörtülü (türbanlı) fotoğraflar da kullanılabilmektedir. Burada dikkat etmeniz gereken yüz hatlarınızın net bir şekilde görünüp görünmediğidir.

Nikah Sağlık Raporu

Evlilik kararı almış çiftimizin mutlaka evlilik için sağlık raporu almaları gerekmektedir. Sağlık açısından çiftlerin elverişli olup olmadığı, evlilikte bazı doğabilecek sıkıntılar için önlem amaçlı sizlerden alındığını ve talep edildiğini unutmayın.
Nikah Sağlık Raporu için başvurduğunuz kurumda sizlerden kan tahlili yaptırmanız istenecektir. Aynı zamanda çiftlerimizin akciğer filmleri de çekilerek raporumuz için bu evrakların hazırlanması sağlanacaktır. Aralık 2021’den itibaren de evlenecek olan çiftlerden zorunlu SMA testi istendiğini de unutmayın.
 

Evlilik için nikah raporu nerelerden alınır?

Sağlık raporunuzu bağlı bulunduğunuz aile hekiminize müracaat ederek alabilirsiniz. Sizlerden talep edilecek olan testler ve sonuçlarını resmi hastanelerden alabilirsiniz ancak mutlaka ve mutlaka aile hekiminizin raporunuzu imzalaması gerekmektedir.

Özel Hastanelerden evlilik için nikah raporu alabilir miyim?

Hayır özel hastanelerden alacağınız sağlık raporu geçerli değildir.

Evlilik için nikah raporunun geçerlilik süresi var mı?

Diğer resmi  belgelerde olduğu gibi evlilik için aldığınız nikah raporunun nikah tarihinizden en fazla altı ay önce alınmış olması gerekmektedir. 6 ayı geçen raporlar hükümsüzdür.

Evlilik için nikah raporu ücreti nedir?

Aile hekiminizden alacağınız evlilik için nikah raporu tamamen ücretsizdir.

Evlilik için gerekli olan diğer belgeler nelerdir?

Günümüzde hemen hemen tüm belediyelerin e-devlet sistemi ile entegrasyonu olmasına rağmen bazı istisnai durumlarda yukarıdaki belgelere ek olarak İkametgah Belgesi, Nüfus Kayıt Örneği ve Evlenme Ehliyet Belgesi gibi belgelerin de istendiğini unutmayın.

Eğer evlilik kararı aldıysanız ve başvuruya gideceksiniz gitmeden önce mutlaka belediyenizin nikah dairesini arayarak veya internet sitelerini ziyaret ederek evlilik için gerekli olan belgelerin listesini teyit edin.

Yazıyı Paylaş: